Oferta kształcenia
Cel szkolenia
Celem szkolenia z minimum sanitarnego jest zapoznanie uczestników z podstawowymi zagadnieniami higieny, których podjęcie jest niezbędne podczas produkcji, przechowywania
i w obrocie środkami spożywczym w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Czas trwania: 8 godzin dydaktycznych
Tematyka szkolenia
1. Bezpieczeństwo oraz jakość zdrowotna żywności w świetle Przepisów Krajowych i Regulacji Unii Europejskiej.
2. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych.
3. Występujące choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe wraz
z czynnikami je wywołującymi, do których zaliczamy: drobnoustroje, bakterie, grzyby, zanieczyszczenia chemiczne, pozostałości środków ochronny roślin oraz pozostałości antybiotyków, a także substancje dodatkowe w żywności.
4. Metody zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
5. Przedstawienie wpływu stanu technicznego zakładu z uwzględnieniem zagadnień i urządzeń sanitarnych mających wpływ na bezpieczeństwo żywności. Przedstawienie celu oraz zasad wewnętrznej kontroli warunków sanitarnych.
6. Przedstawienie podstawowych zasad mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń, sprzętu oraz naczyń.
7. Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności i żywienia.
8. Podstawowe zasady znakowania żywności.
9. Zasady racjonalnego żywienia, wraz z wpływem żywienia na zdrowie ludzi.
Każda osoba otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, którego wzór określa rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r., poz. 652)
Możliwość negocjacji ceny przy szkoleniach grupowych
Dostosowanie programu, ilości godzin, czasu trwania do potrzeb klienta
Istnieje możliwość organizowania szkoleń w zakładach pracy